Kosteusvaurio keittiössä, näin sen vältät!

Kosteusvaurio keittiössä, mikä painajainen! Kosteusvaurioita voi syntyä useasta syystä, vieläpä monessa eri paikassa. Tämän vuoksi on hyvä säännöllisin väliajoin tarkistaa kiinteistösi tilat. Kuukausittainko? Ei välttämättä, mutta vuosittaisella tarkastuksella pääset jo hyvin alkuun. Näin vältyt suuremmilta vahingoilta ja ennakoit tulevia remontteja. Ennakoimalla vesivahinkoja säästät rahaa sekä hermoja, sillä yllättäen tullut keittiöremontti kiireisen arjen keskellä ei välttämättä ole toivottu vieras.

Tässä blogitekstissä nostamme esiin viiden kohdan tarkastuslistan keittiöön, jonka avulla voi välttää kosteusvaurioiden syntymistä. Tulemme myöhemmin tekemään vastaavia ”ToDo-listoja” myös muihin kiinteistön tiloihin sekä rakenteisiin, joten ota sivustomme seurantaan.

Kosteusvaurio keittiössä tarkistuslista:

1. Astianpesukoneen poistoputki

Yleisin keittiön aiheuttama kosteusvaurio johtuu astianpesukoneesta. Astianpesukoneen poistoputki alkaa ajan myötä haprastumaan ja rikkoutuessaan voi aiheuttaa keittiöremonttia laajemmankin vahingon. Tyypillisesti astianpesukoneen poistoputkea ei ole kannakoitu milläänlailla. Tämän lisäksi poistoputki on usein kiinnitetty viemäriin liian jyrkällä mutkalla, joka myöskin toimii vesivahingon mahdollisuuden nopeuttajana.

Miksi? Astianpesukoneen poistoputkeen tulee koneesta vettä sykäyksittäin. Liian tiukalle mutkalle ja irtaalleen asennettu putki pääsee liikkumaan ja edesauttaa jo haurastuneen sekä kovettumaan päässeen poistoputken halkeamista.

Tarkista, että astianpesukoneen poistoputki on kannakoitu asiallisesti.

2. Valuma-allas

Vakuutusyhtiö vaatii tänä päivänä, että astianpesukoneen alla on valuma-allas. Me suosittelemme myös valuma-altaan laittamista kaikkien kylmälaitteiden alle, mistä kosteutta voisi päästä väärään paikkaan. Valuma-allas tuo mahdollisen vuodon esiin nopeammin, jolloin isommalta vauriolta vältytään ja ongelma voidaan korjata ensikädessä. Valuma-altaita on hyvä tarkistaa silloin tällöin esimerkiksi taskulampulla. Tasainen pölykerros ei kerro välttämättä heikosta siivouksen tasosta vaan myös siitä, että allas on kuiva.

Huolehdi, että astianpesukoneen ja kylmälaitteen alla on valuma-allas.

3. Hana, allas ja altaan viemäri.

Hanasta tuleva vesi menee kontrolloidusti altaan viemäriin, vai meneekö? Hana alkaa ajanmyötä notkumaan, altaan tiivistys heikentyy ja viemärikin tukkeutuu, jos niitä ei säännöllisesti huolleta. Viemäri voi tukkeutuessaan aiheuttaa jälleen hyvinkin laajan remontin.

Tarkista, että viemäri vetää, hana on kunnolla kiinni ja allas on tiivis.

4. Allaskaapin pohjalevyn tiiveys

Allaskaapin pohjalevyn tiivistyksessä pätee sama ideologia kuin valuma-altaissa: se tuo esiin vahingon nopeampaa ja estää kosteutta menemästä ensimmäisenä rakenteisiin. Allaskaapin pohjalla olisi siis syytä olla kaukalo sekä huomioitava eritoten, että läpiviennit on tiivistetty asianmukaisesti.

Huolehdi, että allaskaapin pohja on tiivistetty asianmukaisesti.

5. Laattojen kunto

Ajan myötä laatat voivat rikkoutua ja silikonit ratkeilla. Silikonien huoltoväli on yleisesti 2-7 vuoden välein, riippuen niiden kunnosta. Laatat on syytä vaihtaa vasta silloin, kun ne rikkoutuvat.

Tarkista silikonien ja laattojen kunto silmämääräisesti.

Kosteusvaurio keittiössä ei ole toivottu vieras, joten sen välttämiseksi pyydä meidät kaveriksi tarkastuskäynnille. Me ennaltaehkäisemme vaurion syntymisen sekä tuomme mukanamme myös nisut.

Tutustu Oulun RVP:n kosteusmittaukseen TÄSTÄ LINKISTÄ.